Despre alegeri

In fiecare zi facem alegeri care ne influenteaza viata, pentru o secunda sau pentru toata viata. Sunt alegeri la nivel constient si subconstient, alegeri pe care le cantarim pana cand o alegere devine o optiune sau o solutie. 

Sunt alegeri pe care le facem intuitiv, alegeri pe care le simtim ca asa se intampla. Nu “trebuie” nimic. Doua afirmatii negative care au rezultata pozitiv! “minus cu minus da plus!”

Alegerile noastre sunt  ca un drum prin padure, cu multe optiuni, multe poteci catre luminisuri, cu alegeri pe care drum sa o iei, cu cantarirea rezultatului bazata pe experienta proprie sau pe experientele celor din jur. Drumul ales te va duce undeva, cu siguranta, insa intuitiv alegi ceea ce este mai bne pentru tine in momentul acela. 

Alegerile vin din constient, din subconstient si sunt intuitie.  

Constientul domina alegerile si se bazeaza pe experiente anterioare de viata personala, pe experiente ale celor din jurul nostru, pe experinte dobandite si pe interpretarile personale legate de momente din viata noastra. Ne intrebam deseori cum ar fi evoluat viata noastra daca la un moment dat am fi optat constient pentru alta alegere. Facem alegeri diferite legate in esenta de aceleasi situatii in functie de experienta noastra la un moment dat din viata noastra. Insa alegerea poate fi diferita la diferite varste tocmai datorita experientei acumulate. Este ca si cum am merge printr-o padure si am alege mereu alta carare care duce in acelasi loc. Unele carari sunt mai luminoase , altele mai intunecate sau altele ne duc intr-un loc de unde nu mai exista alta iesire. Sau ne duc in cerc pana cand gasim solutia. Este ca o lectie pe care e necesar sa o invatam pentru a evolua. 

Subconstientul este ca un  perpetuum mobile care actioneaza indiferent de vointa noastra. Este acolo si ne ajuta sa inaintam, insa este responsabil de o buna parte a actiunilor din viata noastra. Este “pilotul automat” care conduce alegerile noastre. Este ca un fel de soricel care se invarte pe o roata, la nesfarsit, si accepta ceea ce se intampla fara sa intervina in vreun fel. Subconstientul controleaza functiile biologice automate ale organismului care se intampla indeferent de vointa noastra: respiratia, bataile inimii, circulatia sangelui,  

Este diferenta mare intre “nu poti avea totul in viata” si “ pot sa fiu, sa am, sa fac” astfel incat viata mea sa se desfasoare in echilibru.  

Constientul si subconstientul au fost comparate de psihologi si filozofi (Freud) cu un iceberg; partea de deasupra apei fiind constientul, ceea ce vedem, simtim, pipaim , iar cea de sub apa subconstientul infinit. O suma, o colectie de emotii, trairi, deprinderi, o “baza de date” a tuturor informatiilor stocate si pe care accesam atunci cand avem nevoie de ele in viata constienta, un automat ca un fel de tonomat care “canta” atunci cand alegerea este facuta constient.  

Intuitia este un fel de al saselea simt, care ne ghideaza in functie de ceea ce simtim ca este bine pentru noi in acel moment. Este inexplicabil! Este ca un fel de “mesaj” primit de undeva si care ne spune ca e bine sa facem asa sau asa. Intuitia nu are explicatie, desi psihologi si filozofi au denumit-o “puntea intre sentimente si minte”.  

Pentru mine Intuitia este vocea interioara care ma face sa inteleg cum este mai bine sa procedez, pentru mine! Este vocea mea din mine, care ma ghideaza subtil, fara a ma impinge de la spate, fara a se supara daca aleg alta optiune sau alt drum in padurea mea… Intuitia este drumul subtil catre scopul meu insa depinde de alegerea mea constienta.  

Imi ascult intuitia de cele mai multe ori si pot spune ca nu am dat gres! Of, iar Ego-ul asta! Desigur, intuitia nu a dat gres!  

Asculta-te, relaxeaza-te, cunoaste-te dinspre interior catre exterior, fii atent in viata ta, intelege si invata lectille tale, asculta-ti presentimentele, invata de la natura, pasari si animale, mediteaza, invinge prejudecatile si fricile, pune intrebari si intreba-te pe tine! Vei afla raspunsurile care sunt in tine. E timpul…   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »